U bent hier:

OJZ naar Henley

11/10/2023
Afgelopen Juni is OJZ naar Henley geweest. Vanuit het Oud Skøll roeifonds hebben we een bijdrage geleverd aan dit avontuur. Hieronder lees je het verslag geschreven door Wibout Rustenburg.
OJZ naar Henley
Na een succesvol NK ging de blik van de Ouderejaars Heren door naar de volgende grote wedstrijd: de Wedau Regatta te Duisburg. Hier werd op zaterdag gestart in wat op dat moment onze individuele prioriteit was; Stijn en Jorn samen in de 2x en Sten en Wibout in de 1x. Om het weekend verder te vullen werd ook spontaan besloten om in de 4x te stappen op zondag. Dit bleek direct behoorlijk succesvol; in een sterk veld deden we goed mee in de A-finale, al was er nog voldoende te verbeteren. Toch ging de 4x daarna weer op de plank: 3 van de 4 roeiers waren midden in de voorbereiding op een wereldbeker.
Enkele weken later werd besloten om met deze 4x naar Henley te gaan. Geïnspireerd door onze coach Job die dit veld in 2018 won, gingen we voor de Prince of Wales Challenge Cup. Door het starten van de wereldbeker was de voorbereidingstijd beperkt: op dinsdag 20 juni zaten we voor het eerst weer in de boot; op 27 juni startte het toernooi. Daarvóór startten we nog de Holland Beker, waar we in een nek-aan-nekrace met de Nederlandse U23 4x met één tiende aan het kortste eind trokken, maar wel het Skøll-record (gevestigd door de winnende 4x uit 2018) aanscherpten naar 5:43,07. Dit gaf ons zelfvertrouwen toen we de maandag daarop afreisden naar Henley-on-Thames.
Daar aangekomen werd uit de interacties die wij hadden wel duidelijk dat we gezien werden als favorieten voor de eindoverwinning. Ook de commentatoren legden het er tamelijk dik bovenop met al dan niet waarheidsgetrouwe uitspraken ("We will see all of these athletes at the Olympics"). Deze verwachting maakten we vrij gemakkelijk waar in de eerste twee rondes.
Toen volgde de halve finale tegen de thuisfavoriet Leander Club. Deze club heeft maar enkele keren de Prince of Wales níet gewonnen. Na een bliksemstart kwamen we bijna een lengte voor. Toch werden we in het middenstuk voorbij gevaren door Leander. Hier hielden we een erg machteloos gevoel aan over: wat we ook deden, ze bleven inlopen. Achteraf bleek ook uit de tijden dat wij niet weggezakt waren: Leander had de tweede helft van de race sneller dan het baanrecord gevaren. We weten niet wat er gebeurd zou zijn met meer voorbereidingstijd. Maar zoals de verhoudingen nu lagen, zijn we op waarde geklopt.
De teleurstelling moest een plekje krijgen, maar we kijken met trots terug op wat we in een korte tijd hebben neergezet. We waren bovendien onder de indruk van de steun die we vanuit heel Skøll kregen. Het was te merken dat men het waardeert als zo'n groot toernooi gestart wordt met een volledige boot van Skøll. Wij willen iedereen die ons (op wat voor manier dan ook) gesteund heeft, dan ook hartelijk bedanken. Tot volgend jaar!